Stel cookie voorkeur in

Groep 4

Informatie over de groep
 

In groep 4 gaan de kinderen verder met de aangeleerde stof van groep 3. Het veilig leren lezen maakt plaats voor taal en spelling welke apart aangeboden worden.

In de methode Taal op maat gaan de kinderen dieper in op de taalbeschouwing. Bij de methode Spelling op maat leren ze aan de hand van een spellingsregel hoe ze bepaalde woorden moeten schrijven en waar de moeilijkheid soms ligt in een woord.

Bij rekenen gaan de leerlingen verder met sommen tot 100 en zullen ze de tafels gaan leren.

Het aanvankelijk lezen heeft nu echt plaats gemaakt voor technisch lezen. Vanaf dit jaar maken de kinderen kennis met de methode Estafette. In deze methode wordt het technisch lezen flink geoefend. Dit krijgen ze 3 keer per week.

Voor begrijpend lezen maken wij gebruik van Nieuwsbegrip. De kinderen lezen wekelijks een tekst over iets wat in het nieuws is. Het doel van de lessen Nieuwsbegrip is het strategisch leren lezen van teksten. Het nieuws is een middel om de kinderen te interesseren om de tekst te lezen. Elke week oefenen de kinderen met een strategie die ze bij de tekst kunnen gebruiken. Ze leren bijvoorbeeld dat ze eerst naar de titel en de plaatjes bij de tekst moeten kijken, voor ze de tekst gaan lezen. Als je eerst voorspelt waar de tekst over gaat, begrijp je de tekst beter. Bij de teksten horen ook opdrachten. Vaak moeten ze samenwerken. Door over de tekst en de opdrachten te praten, kunnen de kinderen van elkaar leren.

De kinderen zijn bij al deze vakken ingedeeld in 3 niveaus. Zo kunnen wij ze helpen en instrueren op het niveau dat bij hen past.

De kinderen houden in groep 4 een boekpromotie voor de klas. Dit stimuleert het lezen en vooral het plezier krijgen in lezen! Ze leren ook al een beetje hoe ze zich moeten presenteren voor een groep.

Elk kind is een individu en zo benaderen wij ze ook.  Sommigen hebben meer uitleg nodig of ander werk, maar er zijn ook kinderen die juist meer uitdaging kunnen gebruiken en graag wat moeilijkere opdrachten doen.

De vakken catechese, muziek, wereldoriëntatie, KiVa, tekenen en handvaardigheid maken uiteraard ook deel uit van groep 4.

3 keer per jaar krijgen de kinderen verkeersles buiten op het plein. De kinderen oefenen het fietsen en het toepassen van verkeersregels door middel van een parcours.

In groep 4 is er ruimte voor ontspanning. We wisselen de lessen af met kleine ontspanningsoefeningen, ook wel energizer genoemd. De kinderen krijgen dan ook de ruimte om zich even lekker te bewegen om daarna weer fris verder te gaan.

 

BLOG SCHOUDERCOM